سرویس ورزشی مشرق - در پی انتشار گزارش تحلیلی و انتقادی مشرق از وضعیت فعلی ورزش سنتی و پهلوانی کشتی چوخه و سیل نظرات و انتقادات خوانندگان و گفتگوی نماینده محترم اسفراین با یکی از رسانهها لازم دانستیم توضیحاتی را بیان کنیم که مفاد آن به شرح زیر است:
1- در خصوص این که این ورزش یکی از قدیمی ترین و سنتی ترین ورزشهای پهلوانی ایران است شکی وجود ندارد و ما نیز به این مساله اذعان داشته و داریم که از دل این گودها و جاهای دیگر که مشابه این ورزش سنتی صورت میگیرد قهرمانان و پهلوانانی بیرون آمده اند که سابقه رشادت و دفاع از این مرز و بوم را نیز دارند، اما قصد نگارنده این مطلب نه تنها توهین به ورزشکاران این رشته و مردم منطقه نبوده بلکه خواستار ساماندهی وضعیت کنونی این ورزش سنتی و سایر ورزشهای مشابه شده است آن طور که زیبنده مردم و تماشاگران باشد.
2 - بیان کلمه حساسیت برانگیز "گلادیاتور" در این گزارش به منظور نشان دادن تشابه میدان مسابقه و خشونت احتمالی در آن بوده است و هیچگاه نخواسته ایم کشتار و خشونت غیر ارادی در مبارزات گلادیاتورها را با این ورزش کهن و پهلوانی مقایسه کنیم و اگر مردم عزیز خراسان از این قیاس توهین برداشت نموده اند از آنها پوزش میطلبیم.
3 - این که در رسانه ملی ورزشی که در نظر سنجی مردمی از سراسر کشور هم در ردیف 10 رشته اول جهت پخش زنده قرار نمی گیرد، بصورت زنده بحث می شود هم در نوع خود مورد توجه است. بارها مشاهده شده که رسانه ملی به خواسته مردم مبنی بر پخش یک رقابت ورزشی مهم ملی وقعی ننهاده است.
4 - این که نماینده محترم مجلسی خواسته عده ای از مردم حوزه خود را اجابت نموده و پیگیر مطلب انتقادی یکی از سایتهای خبری شود خوب است اما نگاه یکجانبه قومیتی و منطقهای نمایندگان محترم مجلس زیبنده نبوده و یک مطلب انتقادی را توهین تلقی کردن صحیح به نظر نمیرسد.
این نماینده محترم در صحبتهای خود تمجید مقام معظم رهبری از این ورزش سنتی و پهلوانی را عنوان کرده و مطلب سایت ما را خلاف نظر ایشان تلقی نموده اند اما با مرور دوباره این گزارش و مطالب منتشره در سایر قسمتهای سایت مشرق متوجه خواهند شد که منظور مخالفت با نظر رهبر انقلاب نبوده و اصولا سایت مشرق را سایتی ولایت مدار می شناسند و نویسنده هیچ گونه توهین به مردم و ورزشکاران را نسبت نداده و روا نمی داند و صرفاً ورزشهایی از این دست را به علت خطر آسیب پذیری بالا همانند دهها ورزش دیگر خشن و فاقد محتوای قابل عرضه تلقی کرده است.
از نظر جامعه شناختی نیز رقابتهایی از این نوع ناهنجار اجتماعی تعریف میشوند و دیدن آن برای هر قشری مناسب نمی باشد همانطور که بسیاری از فیلمهای پخش شده از رسانه ملی هم با در نظر گرفتن رده سنی پخش میشود.
5 - در خصوص پوشش خصوصاً در پائین تنه باید پذیرفت که از نظر شرعی برخی صحنههای پخش شده از رسانه ملی و در تصاویر سایتها و خبرگزاریها مناسب نبوده و همانطور که در لباس خیلی از ورزشها از قدیم تاکنون تجدید نظر شده در این رشته مردمی و کهن هم میطلبد که تجدید نظر شود.
6 - این ورزش منتسب به پهلوانی که از میان آن قهرمانان و پهلوان زیادی بیرون آمده است امروزه ظاهراً به صرف قدرت نمایی برگزار میشود و همانند خیلی از ورزشها که ریشه در تاریخ دارند ارزش معنوی خود را تقریباً از دست داده است و حرکات نمادینی همانند پوشاندن لباس به ورزشکار توسط یک سید، بوسیدن زمین و شکر خدا و ... در آن دیده می شود همانگونه که در ورزشهای به زعم خیلیها وارداتی هم دیده می شود آن هم توسط ورزشکاران خارجی، اما در برخی از مسابقات ریشه دار و سنتی شاهد درگیری لفظی و عصبانیت ورزشکاران با هم یا داوران هستیم و روح پهلوانی کلمهای نمادین به شمار میرود.
7 - در پایان باز هم با تأکید بر حفظ احترام هموطنان میهن عزیزمان در همه جا آن هم در شرایطی که دشمن از بیرون منتظر اختلافات داخلی است ذکر این نکته را هم ضروری می دانیم که مبادا فرهنگ نقد آکادمیک و علمی و کرسی های آزاد اندیشی و نقد سازنده که همواره مورد تأکید مقام معظم رهبری بوده است با موضع گرفتن احساسی و تعصبی به دست فراموشی سپرده شود زیرا نقد هیچ گاه به منزله توهین نیست و آن گونه که رهبر انقلاب مسئولان ورزشی کشور را به اولویت بندی رشته های ورزشی توصیه و تأکید کردند باید مسئولان و رسانهها با انتقادات سازنده ورزشهای با محتوا و سازنده را به جایگاه اصلی خود برسانند.
و من الله التوفیق